תארו לכם שיש מקום כזה, שיש בו מידע משמעותי עבור הקשר שלכם. הקשר שלך עם בן או בת הזוג או אדם משמעותי אחר.מידע שהוא יותר עמוק ורחב ממה שידוע לנו באופן רגיל:שיכול לספר על האיכויות, הצרכים, הקשיים והמתנות של הקשר, ולתת לכם פרספקטיבה רחבה יותר על מה שמתרחש, לזהות קצה חוט ממנו אפשר להתחיל לפתור את הקונפליקט הנוכחי ואפילו לגלות משהו על הצעד הבא, להראות את הכיוון. אם רק היה אפשר לגלות את המקום הזה, להקשיב לו..העבודה עם "גוף הקשר" היא כמו לבקר במקום כזה.
בין כל שני אנשים יש רק אינטראקציה אחת, אומר ג'נדלין, אבי ההתמקדות. ובלימודי טיפול זוגי מדברים על "הזוגיות" שיושבת בחדר לצד בני הזוג. המימד הנוסף, המסתורי הזה, תמיד סיקרן אותי, חשתי שטמונות בכך אפשרויות רבות וטובות. אבל איך יוצרים קשר עם הזוגיות הזו? איך באים במגע איתה? בכל מקום היה איזה קצה. אבל לא דרך ברורה. לקחתי את הקצוות האלה ויצאתי למסע משלי* בניסיון להכיר יותר את הפוטנציאל שטמון במפגש עם מה שאני מכנה כעת "גוף הקשר" ולא פחות מזה – בניסיון להבין איך לפגוש אותו. כי הרי אין לו גוף מוחשי שמייצג אותו בחדר. בהתחלה כשהתחלתי להשתמש במונח "גוף הקשר", לעבוד איתו בטיפולים ולהנחות אותו בקבוצה, נוכחתי שהמושג מהדהד, מתחבר, נשאר בתודעה של מי שפגש/ה אותו ומאפשר לתאר משהו שלא היו לו מילים עד עתה. התחלתי לשים לב מתוך ההתנסות והחוויה שלקשר , ניקח קשר זוגי כדוגמה, יש היסטוריה. מתכוננים אליו, במודע או שלא, מתכננים אותו, מדמיינים עליו, או שהוא מגיע במפתיע. יש לו נקודת התחלה, אחת לפחות. הוא נולד, מתפתח, משתנה. לפעמים מרגיש בריא, חיוני, שמח, מתגמל, לפעמים ניראה או מרגיש מדולדל, חולה, ריק או גוססכשחושבים על זה ככה די קל לדמיין שלקשר יש גוף.גוף –1. עצם, כל דבר התופס מקום בחלל 2. החלק החשוב והעיקרי של הדבר (מילון אבן שושן)ומה לגבי קשר? המילה ההתחלתית השתמשתי בה כדי לתאר את הזיקה המיוחדת שיכולה להתרחש בין שני אנשים היא "חיבור". מילה קצת לא מוגדרת ודווקא לכן היא התאימה לתחושה שניסיתי לתאר. למשהו המיוחד שקורה לפעמים בין שני אנשים, שהוא מעבר למילים. קשרים שמבוססים על חיבור חזק הם בעלי פוטנציאל חזק לצמיחה והתפתחות וגם מכילים בתוכם קושי או אתגר משמעותי.קשר – 1. לולאה המחברת חוטים או חבלים 2. חיבור 3. יחס בין דברים או 2 אנשים וגם, במילון אחר - 1. זיקה2. זרימה של מידע (קווי קשר)
איך שאני רואה זאת, מרגע שנוצרת הזוגיות, ואולי אפילו לפני כן... גוף-הקשר קיים.הגוף הזה של הקשר לא נפרד ונבדל משני האנשים שבקשר, אבל הוא גם לא בדיוק רק "תוצאה" שלהם. אלה לא רק החוויות המשותפות, זו לא רק התקשורת, למרות שאלה ועוד הן חלק ממה שמרכיב את גוף הקשר. קצת כמו שילד מגיע דרך ההורים, וגדל בסביבה מסוימת, אך הוא לא רק סך כל חוויותיו כי אם ישות עם איכויות ופוטנציאלים ייחודיים משלה, שאכן מושפעת מסביבתה ועם זאת גם משפיעה עליה ומשנה אותה.ואם יש לקשר "גוף" משלו קל יותר להבין (או לדמיין, למי שמרגיש עם זה יותר בנוח) שיש לו גם חיים משלו. חיים שיש להם אורך מסוים, שלא ידוע לנו מראש, ואיכויות שמאפיינות אותו ומשתנות לאורך השנים.בטיפול גוף-הקשר יקבל מקום דרך ייצוגים, דמיון, או תחושות בגוף. דרכם נוכל נבדוק מה שלומו, לראות למה הוא זקוק או מה הוא מבקש, ואיך ניתן להזין ולהיטיב איתו, ולמצוא עבורו דרך ייחודית להתפתחות. נוכל גם להיעזר בו בזמנם קשים – כשבני הזוג מרגישים תקועים בתקשורת הרגילה ובסיפורים המוכרים - גוף הקשר יכול להביא זווית נוספת, להכיל מגוון קולות או לספק משאבים הנחוצים לתהליך. בעזרת דיאלוג עם גוף הקשר לגלות לנו מהיכן תופעות מסוימות או תחושות מסוימות הגיעו, בעבר האישי, הזוגי, או המשפחתי. (כמו שאומרים: "הגוף זוכר". זה נכון גם לגבי הגוף האישי שלנו וגם לגבי הגוף המשותף).ניתן לעבוד עם גוף הקשר גם כשרק אחד מהאנשים (בן/בת זוג, הורה, ילד) נמצא בטיפול, וגם כששניים או יותר נמצאים. כל אחד מהמשתתפים יחווה פאן מסוים של גוף הקשר, באופן דומה או שונה לאחר, וכך נוכל לקבל תמונה מלאה ועשירה יותר.העבודה עם "גוף הקשר" מאפשרת תקשורת פחות טעונה ופחות מעורבבת מזו שנמצאת בדרך כלל בין בני הזוג. השיחה תוכל להיות קשובה ומעניינת יותר מהרגיל, עם מרווח נשימה ופרספקטיבה חדשה. מניסיוני – גוף הקשר הוא פרטנר חכם ומאיר דרך.
*החקירה התרחשה בין השאר דרך תהליכי התמקדות וקונסטלציה וקיבלה עוד עומק ומקום במהלך מפגשי TAE – Thinking At the Edge) המתורגם בעברית ל – חשיבה מעבר לקצה) מהלך מובנה מ 14 שלבים שיצר יוג'ין ג'נדלין, אבי ההתמקדות, במטרה לבנות גוף ידע מקורי ואורגני, מבוסס חוויה.